preskoči na sadržaj
Dogodilo se . . . Najavljujemo . . .

Terenska nastava trećih razreda

U utorak 24.10 2023. treći razredi OŠ Vinica, PŠ Gornje Ladanje i PŠ Natkrižovljan, sa svojim učiteljicama Tatjanom Pajtak, Tamarom Drašković, Ljiljanom Pavlović i Sanjom Hudek, realizirali su terensku nastavu “Putujemo Varaždinskom županijom”. Cilj terenske nastave bio je upoznavanje Varaždinske županije, gradova županije te uočavanje nizinsko - brežuljkastog reljefa šireg zavičaja.

Dan su započeli odlaskom u grad Varaždin gdje su posjetili Županijsku palaču te su uz srdačnu dobrodošlicu upoznati s palačom kao kulturno povijesnom građevinom. Najviše ih je oduševio susret sa županom, gospodinom Anđelkom Stričakom, koji im je opisao županijsku brigu o kulturnom, obrazovnom i društvenom razvoju svih općina u županiji te im je objasnio svoj opis poslova koje obavlja kao župan. Učenici su imali pregršt pitanja za župana na koje su dobili vješte i zanimljive odgovore. Bilo je to jedno vedro, pozitivno i poučno druženje s našim županom. U atriju Županijske palače posjetili su i izložbu “Volim svoju županiju” gdje su na vrlo zanimljiv način, korištenjem moderne tehnologije, prikazane prirodne i kulturne ljepote naše županije.

Svoj put nastavili su do Ludbrega i centra svijeta koji se nalazi u samom središtu tog lijepog gradića. Osim toga odšetali su do poznatog ludbreškog svetišta na otvorenom gdje se svake godine početkom rujna održava tzv. Sveta nedjelja kojom se slavi Predragocjena Krv Isusa Krista. Put ih je dalje odveo do povijesnog grada Varaždinskih Toplica, do rimskih iskopina gdje ih je srdačno dočekala arheologinja, gospođa Spomenka Vlahović, te ih je na vrlo pristupačan način upoznala s nekadašnjim rimskim naseljem Aqua Iasae, termalnim izvorom ljekovite sumporne vode koju su prepoznali već i stari Rimljani. Bili su oduševljeni pričom o rimskom kupališno lječilišnim kompleksom te načinom na koji se dopremala voda do bazena. Ostaci ovog kompleksa smatraju se jednim od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj. Vozili su se i gradom Novi Marof te im je skrenuta pozornost na industrijsku zonu grada i bolnicu za liječenje i palijativnu skrb. Povijesni putevi nastavili su se do atraktivnog kulturno povijesnog dvorca Trakošćan koji se smatra jednim od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj. Šetnjom kroz muzej učenici su upoznali način života obitelji Drašković koja je živjela u dvorcu više od 400 godina. Putovanje je završilo posjetom Friščićevom mlinu u Prigorcu. Gospodin Friščić je učenicima pokazao rad mlina vodenice. Učenici su imali prilike stavljati žito u mlin te su iz prve ruke vidjeli kako nastaje brašno.

 

Terenska nastava realizirana je u potpunosti te su se učenici puni novih spoznaja, zanimljivih i poučnih priča zadovoljni vratili kućama.

Ostatak slika možete pogledati u foto-albumu.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mirjana Jambriško   datum: 25. 10. 2023.

Korisne informacije

Natjecanja


Centri izvrsnosti

Ponude - Javni pozivi


Upisi u srednju 2023.

COVID 19

Projekti EU

Solarna energija

Pomoćnici

Projekt "Ja mogu"

Projekt "Mi možemo"


Prehrana

Brošura za roditelje


Korisni linkovi
Korisne stranice

Tražilice i Webmail

Svijet oko nas

Prosvjeta
 • MZOS
 • AZOO
 • HUUZ


Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju