preskoči na sadržaj
Dogodilo se . . . Najavljujemo . . .

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dana 16. studenoga 2023. godine nastavljen je niz događanja kojima škola obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dane sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
Predstavnici razreda s učiteljicama Marijom Županić, Jelenom Đurak i Andrijanom Kušinec  te pedagoginjom Matejom Polančec i ravnateljicom Mirjanom Jambriško obišli su spomen obilježja oko škole i mjesno groblje. Zapalili su svijeće kod spomen oltara ispred crkve za sve žrtve, kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, kod spomen obilježja svim braniteljima, kod spomenika poginulom hrvatskom branitelju Vukovara Mladenu Kasunu te na mjesnom groblju na njegovom grobu i na grobu Daria Gašparića, hrvatskog ročnika poginulog za vrijeme Domovinskog rata. Također su na groblju zapalili svijeće za sve preminule branitelje iz Domovinskog rata.

 


Nakon paljenja svijeća kod spomen obilježja, u holu škole za sve učenike i djelatnike škole bio je pripremljen prigodni program na čast i slavu svima koji su dali doprinos u Domovinskom ratu. U školi je uređen pano sa simbolima herojskog grada Vukovara, kojeg je sa članovima Likovne družine uredila učiteljica Biserka Hudoletnjak. Manifestaciju pod nazivom Čitajmo zajedno Vukovaru o Vukovaru, koja je nastavak godisnjeg projekta Čitajmo zajedno, projekta koji promiče čitanje, osmislila je i realizirala  učiteljica Božidarka Hošnjak u suradnji s učiteljicama Marijom Županić i Gordanom Kos Kolar. Manifestacija se održala u dva dijela. U prvome dijelu su učenice šestih razreda (Sara Tenko, Gabrijela Kapljić, Dora Biškup, Melani Leskovar, Lorena Mihalić i Klara Borić) učenicima od prvog do četvrtog razreda čitale dnevničke zapise djevojčice Cvijete objedinjene u knjizi Mali ratni dnevnik Stjepana Tomaša s naglaskom na prvi dio pod nazivom Moj tata spava s anđelima. U drugom dijelu su učenici osmih razreda (Lucija Bek, Klara Galović, Jakov Htgar, Dino Matijašec, Martina Zrinjski i Viktorija Martinjak) čitali učenicima od petog do osmog razreda Priče iz Vukovara Siniše Glavaševića. Oba dijela bila su obogaćena prezentacijom povijesne grupe, koju vodi učiteljica Marija Županić, o stradanjima i žrtvama Vukovara i Škabrnje, a vodili su ju učenici osmih razreda Matej Vrabec Bugar i Viktorija Martinjak uz tehničku podršku učenice Veronike Leskovar i učiteljice Adriane Telebar. Njome su prikazali tijek obrane i pada Vukovara te važnost bitke za Vukovar. Na samome kraju svi sudionici slušali su pjesmu Moja domovina Hrvatskog Band Aida. Gledajući prezentaciju i slušajući tužne životne priče, koje su ipak protkane nadom i vjerom u bolje sutra, moglo se uočiti da su učenici itekako suosjećali sa žrtvama, ali su se, isto tako, puni ponosa i domoljublja na kraju uključili i zapjevali pjesmu Moja domovina.

 

 

Ovim obilježavanjem učenicima se poručilo da se patnje i žrtva Vukovara, Škabrnje i svih ostalih dijelova Hrvatske koji su proživjeli patnje rata nikada ne smiju zaboraviti i da domovinu u kojoj živimo treba cijeniti i svojim zalaganjem i dijelima treba težiti tome da u njoj uvijek bude lijepo živjeti.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mirjana Jambriško   datum: 17. 11. 2023.

Korisne informacije

Natjecanja


Centri izvrsnosti

Ponude - Javni pozivi


Upisi u srednju 2023.

COVID 19

Projekti EU

Solarna energija

Pomoćnici

Projekt "Ja mogu"

Projekt "Mi možemo"


Prehrana

Brošura za roditelje


Korisni linkovi
Korisne stranice

Tražilice i Webmail

Svijet oko nas

Prosvjeta
 • MZOS
 • AZOO
 • HUUZ


Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju