2018-03-01 20:37:02

Plesom i pjesmom protiv nasilja

Učenici i djelatnici škole već četvrtu godinu zaredom obilježavaju Dan ružičastih majica poznatiji kao Pink Shirt Day koji se obilježava zadnje srijede u veljači. Cilj pokreta je osvijestiti o sve većoj prisutnosti vršnjačkog nasilja te ga aktivnostima, koje su pripremili učenici 5. i 8. razreda, suzbiti ili barem umanjiti. Učenice 8.a razreda kratkom su konferansom informirale o nastanku samog pokreta te su nas podsjetile na zagrebačkog maturanta Luku Ritza koji je umro od tjelesnih posljedica usred fizičkog napada skupine tinejdžera. Učenici 8. razreda pripremili su kratke filmove u kojima su prikazali razne vrste nasilja prisutne u školama te odaslali poruke mlađim učenicima. Oba filma možete pogledati ovdje. Učenici 5. razreda osmislili su ples kojem su se pridružili i ostali sudionici programa uz školski moto: "Glazbom i plesom protiv nasilja!"

 

Ovaj je događaj jedna od aktivnosti zajedničkog projekta partnerskih škola koje surađuju u međunarodnom projektu koji se odvija preko eTwinning portala za povezivanje škola. Jedna od škola partnera je Osnovna škola I. K. Sakcinskog Ivanec s kojom je suradnja započela još prošle školske godine. Organizaciju događaja vodile su učiteljice engleskog jezika Suzana Mihelčić i Nikolina Siročić, a s učenicima su izrađivale i prigodne plakate s porukama nasilnika i žrtava nasilja na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Velik broj djece i djelatnika škole je u znak podrške nenasilju obukao ružičastu majicu, a svi prisutni sudjelovali su u programu suzbijanja nasilja. Obilježavanjem ovog dana Osnovna škola Vinica pokazuju jasan stav nulte stope tolerancije prema nasilju. 

Foto-album


Osnovna škola Vinica