U tjednu od 13. do 17. listopada 2025., u Osnovnoj školi Vinica obilježen je Tjedan školskog doručka. Budući da je doručak najvažniji obrok u danu, a škola mjesto gdje se djeci svakodnevno poslužuje obrok, Osnovna škola Vinica se i ove godine pridružila nacionalnom programu “Živjeti zdravo” u sklopu kojega se obilježava ovaj važan tjedan.
Uz školsku kuharicu Vesnu Hrnčić u projekt su se uključile razrednice Tatjana Pajtak, Ana Klapša, Marjana Majhen, Snježana Gašparić, Mateja Kocijan, Jelena Đurak, Božidarka Hošnjak te Tamara Drašković s učenicima produženog boravka.
Učenici prvog razreda na satu razrednika stekli su nova znanja o pravilnoj i raznolikoj prehrani, a na kraju su voću i povrću podarili boje kroz bojanku. Učenici drugih razreda su uz pomoć učiteljica izrađivali čips od jabuka s okusom meda i limuna. Školska kuharica je pomogla sušenjem čipsa u pećnici. Rezultati kušanja pokazali su zadovoljstvo učenika jer su zaključili da je čips od jabuka bolji i zdraviji od krumpirovog čipsa.
Učenici trećeg razreda pretvorili su voće u sok kojim su se na kraju i počastili. S veseljem su čistili voće, a zatim ga stavljali u sokovnik. Tom prilikom ponovili su što su naučili o voću i koliko je važno da ono bude dio doručka. Učenici 5. b i 6. a istraživali su dobrobiti zobene kaše, a zatim su se okušali u pripremi i degustaciji. Istraživanjem su potvrdili sve dobrobiti i nutritivna svojstva te učinak na tjelesnu težinu. Međutim, okusom zobene kaše s dodatkom čokolade nisu bili oduševljeni. Kroz anketu su se izjasnili da velika većina učenika ne bi uvrstila taj obrok u školski doručak.
Učenici 6. b pripremali su namaz od tune s grahom i namaz od slanutka. Svi su bili zadovoljni svojim radom jer su namazi nestali brže nego što je trajala njihova kratka priprema. Učenici su naučili da za zdravu prehranu nije potrebno puno vremena, već samo dobra volja.
Učenici produženog boravka posvetili su cijeli tjedan školskom doručku, odnosno kako su ga oni nazvali – školskom ručku. Učili su o pravilnoj kombinaciji namirnica te su složili svoj zdravi doručak. Saznali su što je celijakija, degustirali su namaze koje su pripremili učenici predmetne nastave i poručili kuharici da uvrsti namaz od tune i graha u školsku užinu. Zadnji dan iznenadili su kuharicu porukama koje je ona s velikom radošću stavila u blagovaonu.
Kako je sve izgledalo, pogledajte u galeriji.



































