preskoči na sadržaj
Dogodilo se . . . Najavljujemo . . .

Redovna vožnja autobusa u svim smjerovima

Dragi učenici, poštovani roditelji,
danas (četvrtak, 7.12.) će, kako je javio vozač, autobus voziti sve smjerove.
  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 7. 12. 2023. 06:42

Učenici OŠ Vinica sudjelovali na priredbi povodom dolaska Svetog Nikole

I ove godine, dan uoči Nikolinja, Sveti Nikola posjetio je dobru djecu u Vinici. Učenici OŠ Vinica, članovi dramsko-recitatorske grupe i pjevačkog zbora mlađeg uzrasta, za tu su priliku, sa svojim voditeljicama Marjanom Majhen i Gordanom Kos Kolar, pripremili prigodni program te je Sveti Nikola, prije same podjele darova, s njima i  zapjevao i zaplesao...

 

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 6. 12. 2023. 08:59

Poteškoće u vožnji školskog autobusa u dolasku - srijeda 6.12.2023.

Draga djeco, poštovani roditelji,
u dogovoru s vozačem, danas ujutro (6.12.2023.) autobus neće ići u Goruševnjak, te spoj Pešćenice i Vinicabrega, a ostale smjerove u brežnom dijelu će pokušati voziti. Vratno i Ladanje vozi. U slučaju kašnjenja ili mogućeg nedolaska, molimo za razumijevanje. Hvala!
Ako djeca nemaju kako doći u školu, izostanak se neće bilježiti, tj. zabilježit će se pod ostalo kao problemi u prometu.
  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 6. 12. 2023. 06:36

Radionica Lončanicama do svježeg zraka

Profesori iz Srednje škole Arboretum Opeka Sanja Zlatić i Miljenko Martinčević u sklopu projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka“ za učenike 7. razreda su u ponedjeljak, 4.12.2023., održali radionicu pod nazivom Lončanicama do svježeg zraka. Učenici su tijekom radionice upoznali različite vrste sobnog bilja i naučili kako ih njegovati te kako sobno bilje oplemenjuje prostor i pročišćava zrak. Biljke iz radionice poklonjene su školi na čemu zahvaljujemo.

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 4. 12. 2023. 12:41

Natjecanje DABAR 2023

Dabrovi su i ove godine posjetili našu školu. Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar održavalo se u OŠ Vinica i područnim školama od  13. do  17. studenog 2023. Natjecanje je namijenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola, a provodi se kroz pet kategorija. Učenici su rješavali 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. U Hrvatskoj se uključilo 49065 učenika, a iz Osnovne škole Vinica ukupno 115 učenika. Ove godine su se učenici OŠ Vinica natjecali u svim kategorijama namijenjenim za osnovne škole: MikroDabar (1. i 2. razred), MiliDabar (3. i 4. razred), KiloDabar (5. i 6. razred) i MegaDabar (7. i 8. razred).  Kroz 40 minuta mozganja i razmišljanja svi su ostvarili odlične rezultate.

Pojedini učenici su ostvarili rezultat koji ih je rangirao među 10% najboljih u svojoj kategoriji, a to su sljedeći učenici:

Kategorija MikroDabar: 

Ivan Rodeš - 2. razred

Kategorija MiliDabar: 

Liam Brodar, Ivan Kostervajn, Dorian Gunzi - 4. razred

Kategorija MegaDabar: 

Janko Rački, Paola Levatić Eršetić, Noel Brodar, Leonardo Bregović, Sara Spevan - 7.razred

Martina Zrinjski, Jakov Hrgar - 8. razred

Čestitamo svim učenicima, te mentoricama Nikolini Trojko i Adriani Telebar na postignutim rezultatima i trudu. Nadamo da će ovi odlični rezultati biti poticaj i ostalim učenicima da se sljedeće godine uključe i odvaže na izazov u još većem broju.

Fotografije možete pogledati pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 4. 12. 2023. 07:26

Igraj bez ekrana - turnir u igri Čovječe, ne ljuti se

U sklopu projekta Igraj bez ekrana učenici od 1. do 4. razreda Osnovne škole Vinica i Područnih škola Natkrižovljan i Gornje Ladanje obilježili su Međunarodni dan tolerancije igrajući igru Čovječe, ne ljuti se. Svaki je razred na satu razrednika odigrao igru i na taj način smo dobili razredne pobjednike.  Pobjednici u područnim školama su Lana Lazar iz 1.N i Tomi Horvatić iz 3.L. U matičnoj školi se finale se održalo 22. studenoga 2023. u školskoj knjižnici, a natjecali su se pobjednici  iz svakog razreda, njih ukupno sedmero. Uz veliku napetost i neizvjesnost te navijanje pobjednicom turnira postala je Lorena Rožmarić iz 3.a razreda. Pobjednici su za nagradu dobili društvenu igru. Nadamo se da su se svi učenici dobro zabavili i da će barem malo više vremena kod kuće provesti uz igre bez ekrana.

Fotografije pod opširnije. 

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 27. 11. 2023. 13:16

Učenici OŠ Vinica sudjelovali u projektu “Reading is fun” u Osnovnoj školi grofa J. Draškovića Klenovnik

U petak 24. studenoga, učenici G. Kapljić, D. Peharda, A. Rodeš, S. Spevan, S. Šenkiš, S. Tenko, E. Vrabec i M. Težak, sudjelovali su u susretu partnerskih škola unutar županijskog projekta poticanja čitanja na engleskome jeziku pod nazivom “Reading is fun” koji se održao u Osnovnoj školi grofa J. Draškovića Klenovnik. Uz školu domaćina u projektu sudjeluju Osnovna škola Kneginec Gornji, Osnovna škola Vinica i od ove školske godine Osnovna šola iz Lenarta, Slovenija koja će se pridružiti u sljedećem susretu. Na ovaj je način projekt postao međunarodnog karaktera. Nastava se uglavnom odvijala na engleskome jeziku u školskoj knjižnici gdje su se okupile učiteljice engleskoga jezika, njihovi učenici i školska knjižničarka. U osnovnoj školi Vinica voditeljice projekta su učiteljice engleskoga jezika, Suzana Mihelčić i Nikolina Siročić te knjižničarka Dragana Belščak.
 
 
 
Susret je započeo individualnim predstavljanjem svakog sudionika na engleskome jeziku te vlastitim izričajem prema zadanim temama. Zatim je slijedio glavni dio susreta, čitanje citata poznatih osoba prema izboru nakon kojeg su prisutni objasnili kakvo značenje za njih ono ima. Sudionici su proveli raspravu o pročitanim citatima, komentirali ih i povezivali ih s vlastitim životnim iskustvima. U završnom dijelu projekta učenici su se opustili u radionicama izrade božićnih dekoracija te igrajući društvene igre. Nakon što su se svi dobro zabavili i zbližili, projekt je dovršen razmjenom iskustava i evaluacijom cjelokupnog projekta. Ovo zabavno i uspješno druženje na engleskome jeziku učenici su ocijenili čistom peticom te s nestrpljenjem iščekuju sljedeći susret u Osnovnoj školi Vinica u veljači sljedeće godine kada će imse po prvi puta pridružiti partneri iz OŠ Lenart.
 
  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 27. 11. 2023. 11:29

Radionica u sklopu projekta Građanskog odgoja „Svoje navike promijeni i prirodi se okreni“

U srijedu, 22.12. 2023. u sklopu projektne aktivnosti   Građanskog odgoja „Svoje navike promijeni i prirodi se okreni“, predavanje za učenike polaznike  izvannastavne aktivnosti Zavičajci, održala je gospođa Vesna Levanić, članica Planinarskog društva Extrem iz Čakovca. Učenike je upoznala s potrebnom planinarskom opremom i pravilima ponašanja za vrijeme planinarenja. Poseban interes učenika zaokupila je prezentacija s fotografijama planina i vrhova koje je gospođa Levanić „osvojila“. Dogovorena je i nova aktivnost, planinarski pohod 10.12.2023. na Ivanščicu. Učenici su pozvani da ponesu „eko - nakit“ za kićenje jelki na stazi Pionir.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 24. 11. 2023. 08:01

Učenici od 1. do 4. razreda posjetili kino Cinestar Varaždin

U utorak, 21. studenog  2023.  g., učenici od 1. do 4. razreda iz OŠ Vinica, PŠ Gornje Ladanje i PŠ Natkrižovljan, u pratnji svojih razrednih učiteljica i pedagoginje škole, sat medijske kulture realizirali su u kinu Cinestar Varaždin. Učenicu su imali priliku pogledati animirani film  o muzikalnim Trolovima. Na zanimljiv i veseo način prikazana je priča o prijateljstvu, simpatijama te ujedinjenju obitelji. Film prate  mnoštvo šljokica, boja, pop refrena i odlična glazba što ga čini vrlo zabavnim. Učenici su  s veseljem i zanimanjem pratili doživljaje glavnih likova te na kraju filma s njima i zaplesali.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 23. 11. 2023. 09:05

Terenska nastava učenika od 5. do 8. razreda

Učenici od 5. do 8. razreda, u pratnji učiteljica, realizirali su izvanučioničku terensku nastavu u Zagrebu u petak 17. studenoga 2023. Po dolasku u Zagreb učenici su šetali do Zrinjevca, Kaptola i Kazališta Komedija gdje su puni oduševljenja gledali rock operu Jesus Christ Superstar. Nakon predstave su uz stručno vodstvo posjetili muzeje prema predviđenom planu. Učenici petih i šestih razreda razgledali su postav Etnografskog muzeja, učenici sedmih razreda posjetili su Muzej čokolade, dok su učenici osmih razreda razgledali Tehnički muzej. Po razgledu muzeja uslijedio je povratak prema školi. Predviđeni ciljevi terenske nastave realizirani su u potpunosti.

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 20. 11. 2023. 12:24

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dana 16. studenoga 2023. godine nastavljen je niz događanja kojima škola obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dane sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
Predstavnici razreda s učiteljicama Marijom Županić, Jelenom Đurak i Andrijanom Kušinec  te pedagoginjom Matejom Polančec i ravnateljicom Mirjanom Jambriško obišli su spomen obilježja oko škole i mjesno groblje. Zapalili su svijeće kod spomen oltara ispred crkve za sve žrtve, kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, kod spomen obilježja svim braniteljima, kod spomenika poginulom hrvatskom branitelju Vukovara Mladenu Kasunu te na mjesnom groblju na njegovom grobu i na grobu Daria Gašparića, hrvatskog ročnika poginulog za vrijeme Domovinskog rata. Također su na groblju zapalili svijeće za sve preminule branitelje iz Domovinskog rata.

 


Nakon paljenja svijeća kod spomen obilježja, u holu škole za sve učenike i djelatnike škole bio je pripremljen prigodni program na čast i slavu svima koji su dali doprinos u Domovinskom ratu. U školi je uređen pano sa simbolima herojskog grada Vukovara, kojeg je sa članovima Likovne družine uredila učiteljica Biserka Hudoletnjak. Manifestaciju pod nazivom Čitajmo zajedno Vukovaru o Vukovaru, koja je nastavak godisnjeg projekta Čitajmo zajedno, projekta koji promiče čitanje, osmislila je i realizirala  učiteljica Božidarka Hošnjak u suradnji s učiteljicama Marijom Županić i Gordanom Kos Kolar. Manifestacija se održala u dva dijela. U prvome dijelu su učenice šestih razreda (Sara Tenko, Gabrijela Kapljić, Dora Biškup, Melani Leskovar, Lorena Mihalić i Klara Borić) učenicima od prvog do četvrtog razreda čitale dnevničke zapise djevojčice Cvijete objedinjene u knjizi Mali ratni dnevnik Stjepana Tomaša s naglaskom na prvi dio pod nazivom Moj tata spava s anđelima. U drugom dijelu su učenici osmih razreda (Lucija Bek, Klara Galović, Jakov Htgar, Dino Matijašec, Martina Zrinjski i Viktorija Martinjak) čitali učenicima od petog do osmog razreda Priče iz Vukovara Siniše Glavaševića. Oba dijela bila su obogaćena prezentacijom povijesne grupe, koju vodi učiteljica Marija Županić, o stradanjima i žrtvama Vukovara i Škabrnje, a vodili su ju učenici osmih razreda Matej Vrabec Bugar i Viktorija Martinjak uz tehničku podršku učenice Veronike Leskovar i učiteljice Adriane Telebar. Njome su prikazali tijek obrane i pada Vukovara te važnost bitke za Vukovar. Na samome kraju svi sudionici slušali su pjesmu Moja domovina Hrvatskog Band Aida. Gledajući prezentaciju i slušajući tužne životne priče, koje su ipak protkane nadom i vjerom u bolje sutra, moglo se uočiti da su učenici itekako suosjećali sa žrtvama, ali su se, isto tako, puni ponosa i domoljublja na kraju uključili i zapjevali pjesmu Moja domovina.

 

 

Ovim obilježavanjem učenicima se poručilo da se patnje i žrtva Vukovara, Škabrnje i svih ostalih dijelova Hrvatske koji su proživjeli patnje rata nikada ne smiju zaboraviti i da domovinu u kojoj živimo treba cijeniti i svojim zalaganjem i dijelima treba težiti tome da u njoj uvijek bude lijepo živjeti.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 17. 11. 2023. 11:13

Obilježavanje Dana tolerancije u 4.b

Povodom Međunarodnog dana tolerancije koji se obilježava svake godine 16.11., učenici 4.b razreda izradili su afričke igračke. U sklopu čitanja teksta Batu Tataaova priča autorice Ane Đokić, uslijedila je izrada igračke kako bi pokazala razlike u kulturi, ali i sličnosti – sva djeca imaju pravo i želju za igrom. Cilj obilježavanja je naravno jačanje tolerancije kroz međusobno razumijevanje među kulturama, narodima i ljudima te prihvaćanje da smo svi različiti koliko smo i jednaki. Ovim projektom učenici su učili o poticanju tolerancije i nenasilja u cijelome svijetu što je posebno važno u današnje vrijeme.

4.b poručuje: Borimo se protiv predrasuda, promičimo različitosti, zaštitimo ljudske slobode i budimo tolerantni!

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 16. 11. 2023. 12:36

Junak kakav želim biti

Sigurno ste kao djeca zamišljali sebe kao jednog od glavnih junaka iz poznatih bajki, romana, stripova ili filmova. Postati junak nije teško, za to vam ne treba posebno odijelo niti neke posebne nadljudske sposobnosti. Treba vam samo malo mašte i dobrote da biste mogli postati oni koji će spasiti nekoga u nevolji ili zaštiti svijet od širenja zla. Zbog toga su učenici sedmih razreda protekloga tjedna na satovima Hrvatskoga jezika, zajedno sa svojom učiteljicom Larom, prikazivali svoje odabrane junake iz omiljenih romana. Bilo je raznih junaka, od čarobnog Harry Pottera, vila i princeza iz bajki ili onih realističnijih iz nedavno pročitanih djela za lektiru. Učenici su izradili lutku omiljenog lika i kroz monolog prikazali kako je lik svojim postupcima utjecao na njihove živote. Zaključili su da mogu biti sve što požele, a u sebi prepoznali naizgled male, ali čarobne, moći koje mogu primijeniti u svakodnevnom životu jer svatko može malim i nesebičnim djelima biti nečiji junak.

 

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 16. 11. 2023. 11:44

Čajanka s tetom Julijom u produženom boravku

Učenici polaznici produženog boravka s učiteljicom Tamarom Drašković sudjeluju u projektu Čajanka s tetom Julijom. U srijedu, 15. studenoga 2023. na druženju im se pridružila i knjižničarka Dragana Belščak koja im je pripremila prezentaciju te su naučili zanimljivosti iz života ove poznate engleske spisateljice za djecu. Uz nezaobilaznu šalicu čaja učenici su proučili knjige Julije Donaldson koje mogu posuditi u školskoj knjižnici, a kasnije su podijeljeni u grupe odigrali zanimljive igre koje su im pripremile učiteljica i knjižničarka. Likovi iz knjiga tete Julije tako su se našli u društvenoj igri, slagalici, na memory karticama i u igri Crnog Petra, a učenici su se okušali i u pisanju akrostiha s imenom i prezimenom autorice. S veseljem iščekujemo sljedeću čajanku.

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 15. 11. 2023. 17:14

Predavanje za učenike osmih razreda povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dana 14.11.2023. povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje predavanje za učenike osmih razreda održali su hrvatski branitelji, sudionici obrane Vukovara, Slavko Štrlek ratni pripadnik specijalne policije Rode, Damir Makovec ratni pripadnik posebne jedinice policije 1991., Tihomir Buden ratni pripadnik 7. gardijske brigade Pume i Ivan Krajcer ratni pripadnik posebne jedinice policije 1991. Predavanje je u suradnji s gospodinom Krajcerom organizirala učiteljica povijesti Marija Županić.

Učenici su s velikom pažnjom, interesom i iznimnim zanimanjem pratili predavanje o Domovinskom ratu i herojskoj obrani Vukovara te svjedočanstva branitelja Vukovara i sudbini koja ih je snašla nakon  zauzimanja grada.

Po završetku predavanja i dobivenih odgovora na postavljena pitanja, učenici su bili puni dojmova, a predavači su im poručili da se žrtve za domovinu nikada ne smiju zaboraviti te da je na učenicima i svima nama da ju čuvaju, cijene  i dalje izgrađuju.

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 15. 11. 2023. 12:14

Tulum s(l)ova 2023.

    

U petak, 7. studenoga u 19 sati u našoj su se školskoj knjižnici okupili učenici sedmih i osmih razreda kako bi na Tulumu s(l)ova čitali, družili se i igrali. Noćni čitateljski susret Tuluma s(l)ova namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda s ciljem poticanja čitanja iz užitka. Na početku su tulumaši imali priliku upoznati se sa svojim vršnjacima iz OŠ Staro Petrovo Selo koji su se okupili u školi iz istog razloga. Učenici su u uvodnoj aktivnosti razgovarali o osjećajima prisjećajući se događaja iz svojeg života uz koje vežu određeni osjećaj. Igrama spretnosti i brzine zabavljali su se prije središnjeg dijela, a to je čitanje obaranih tekstova. Uz svjetlost lampica, u posebnom ugođaju učenici su naglas čitali odabrane ulomke ili pjesme te govorili o svojim doživljajima. Večer je završila uz kviz opće kulture koji su igrali na jedan novi, „nepošten“ način.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 13. 11. 2023. 12:07

Razredni projekt 1.a razreda Prirodu slijedi – zdravo jedi

Učenici 1.a razreda su u petak, 10.11.2023. realizirali prvi dio svog razrednog projekta pod nazivom Prirodu slijedi – zdravo jedi uz vodstvo svoje učiteljice Snježane Gašparić i svesrdnu pomoć pedagoginje škole, profesorice Mateje Polančec. Učenici su u školu donijeli jesenske plodove iz voćnjaka, vrta i polja. Dio plodova  spremili su u školsku ledenicu pa će zimi kuhati povrtnu juhu, a dio plodova će iskoristiti kao zdrave grickalice poput lješnjaka, oraha, sjemenki suncokreta i bučinih sjemenki. Iz dijela skupljenih  jabuka izradit će čips, dio će pojesti sirove, a dio će skuhati kompot. Uz vedro raspoloženje u radu puno su naučili o zdravoj prehrani koju se dobiva iz prirode.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 13. 11. 2023. 09:39

Učenička zadruga Vrčeki sudjelovala na manifestaciji Martinje u Vinici

Članice Učeničke zadruge Vrčeki Lucija Bek, Klara Galović i Paula Pajtak s voditeljicama Andrijanom Kušinec i Marijom Županić sudjelovale su 11.11.2023. na Viničkom Martinju izložbeno prodajnim štandom te su tako uspješno predstavile rad zadruge.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 13. 11. 2023. 07:26

Posjet učenika Osnovne škole Vinica Jarmini i Vukovaru

Učenici Osnovne škole Vinica Jakov Goričanac, Mihael Kuserbajn, Klara Galović, Lucija Bek, Jakov Hrgar, Mihael Bosilj, Veronika Leskovar, Ema Cestar, Dora Kokoška, Ana Rodeš, Marko Težak, Nikolina Žmegač, Patrik Humek i Dante Gregurec, s učiteljicom Larom Furjan Kralj i ravnateljicom Mirjanom Jambriško u pratnji, posjetili su Jarminu i Vukovar u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Klub Vinica i Općine Vinica te su sudjelovali u obilježavanju godišnjice pogibije Mladena Kasuna i njegovih suboraca u obrani Vukovara. Prisustvovali su polaganju vijenaca u Karadžićevu kod spomen obilježja te su tamo zapalili svijeće. Sudjelovali su na svetoj misi u mjesnoj crkvi svetog Vendelina u Jarmini, a nakon mise obišli su Dom hrvatskih branitelja. Nakon ručka u Jarmini krenuli su u Vukovar gdje su posjetili Nacionalnu memorijalnu bolnicu Dr. Juraj Njavro, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata gdje su također zapalili svijeće. Na taj način odali su počast svima koji su stvarali domovinu i za nju položili svoje živote, a dali su i svoj doprinos očuvanju istine o Domovinskom ratu. Zahvaljujemo Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata i predsjedniku udruge Ivanu Krajceru te Općini Vinica i općinskom načelniku dr. sc. Branimiru Štimecu, prof. što su omogućili uključivanje učenika Osnovne škole Vinica u ovo vrijedno putovanje.

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 10. 11. 2023. 11:59

Dodjela nagrada najčitačima Varaždinske županije

  

Lana Cafuk iz 2. razreda i Gabrijela Kapljić iz 6. razreda najčitačice su naše škole koje su pozvane na dodjelu nagrada za najčitače knjižnica Varaždinske županije. Gabrijela je zbog bolesti bila spriječena sudjelovati na svečanosti koja se održala u Županijskoj palači, no Lani je nagradu uručio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek. Ovom svečanošću Varaždinska županija obilježila je Dan hrvatskih knjižnica koji se obilježava u spomen na 11. studenoga 1960. kada je donesen prvi hrvatski zakon o knjižnicama.

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 7. 11. 2023. 19:13

Folklorna i Tamburaška grupa nastupili na Smotri folklora Vinička jesen 2023.

Članovi Folklorne i Tamburaške grupe OŠ Vinica, koje uvježbavaju učiteljice Snježana Gašparić i Gordana Kos Kolar, uspješno su se predstavili na Smotri folklora Vinička jesen 2023. izvedbom koreografije Nesla dekla v melin. Bravo!

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 30. 10. 2023. 07:56

Jesenski odmor učenika

Budući da su ponedjeljak 30.listopada i utorak 31. listopada dani jesenskog odmora učenika, a u srijedu 1. studenoga je blagdan Republike Hrvatske Svi Sveti, nastava se u te dane neće održati. Nastava se nastavlja u četvrtak, 2. studenoga po redovnom rasporedu.

Svim učenicima želimo ugodan odmor u društvu svojih najbližih!

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 27. 10. 2023. 08:54

Učenici sudjelovali u Povijesnom kvizu Gradskog muzeja Varaždin

U četvrtak, 26.10.2023. učenici polaznici dodatne nastave povijesti Dora Kokoška, Ana Rodeš i Marko Težak, učenici sedmog razreda, sudjelovali su u 1. krugu Povijesnog kviza Gradskog muzeja Varaždin. Za kviz su proučili zadanu literaturu: Let iznad vremena, katalog Županija Varaždinska, mrežne stranice Varaždinske županije (dio O nama). U ovom prvom krugu postigli su odličan rezultat, ostvarili su 27/30 bodova i bili najbolji. Učenike je za kviz pripremala učiteljica povijesti Marija Županić.

Bravo! Sretno dalje!

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 26. 10. 2023. 18:26

Terenska nastava učenika četvrtih razreda - Zagreb

U srijedu, 25.10. 2023. učenici četvrtih razreda OŠ Vinica i PŠ Gornje Ladanje, sa svojim učiteljicama Anom Klapša, Marjanom Majhen i Snježanom Pajtak, realizirali su terensku nastavu u grad Zagreb. Cilj terenske nastave bio je upoznavanje grada Zagreba kao gospodarskog, prometnog, kulturnog i političkog središta  Republike Hrvatske.

Po dolasku u Zagreb učenici su posjetili  Tehnički muzej „Nikola Tesla“  u kojem su uz obilazak stalnog postava muzeja posjetili i rudnik  uz stručno vodstvo. Prolaskom kroz skriveni tunel ispod Strossmayerovog šetališta stigli su do Uspinjače i uspeli se do Gornjeg grada. U pratnji lokalnog vodiča krenuli su pješke u obilazak i razgled grada: zgrade Vlade, Trga i crkve sv. Marka, kule Lotrščak, kule Grič, Kamenitih Vrata, Radićeve ulice, Tkalčevićeve ulice i Krvavog mosta, prilikom čega su upoznali Gradec i Kaptol sa svim njihovim tajnama koje skrivaju stoljećima.Razgled centra grada završili su posjetom glavnom trgu. Uslijedio je obilazak Muzeja čokolade u kojem su učenici uz stručno vodstvo i degustaciju imali priliku vidjeti povijesni pregled nastanka čokolade od zrna kakaovca do ručno izrađenih čokolada. Terenska je nastava završena posjetom Glavnom zagrebačkom kolodvoru odakle su se učenici autobusom zaputili kućama. 

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 26. 10. 2023. 07:32

Lutkarski mjuzikl "Zelena priča" u OŠ Vinica

Učenici od 1. do 3. razreda OŠ Vinica, PŠ Gornje Ladanje i PŠ Natkrižovljan u lutkarskom mjuziklu Zelena priča, u izvedbi Studija Suncokret, na zabavan i zanimljiv način naučili su kako zaštititi okoliš i odvajati otpad. Junaci ovog ekološkog lutkarskog mjuzikla su smetlar Medo, mudra Sova, Gica Prljavica, Magarac, Ribica, Vjeverica i Glista. Oni se u svojim prirodnim staništima susreću s raznim vrstama onečišćenja. Dok neki uživaju praviti nered, drugi traže rješenja kako okolišu vratiti stari sjaj. Tijekom predstave djeci su prikazane osnove razvrstavanja otpada na zabavan i interaktivan način uz veliki broj edukacijskih pjesmica od kojih je najvažnije istaknuti glavnu misao mjuzikla: „O zaštiti okoliša brinemo se od malena.“ Uz vesele i rasplesane likove djeca su uživala i naučila kako čuvati prirodu i okoliš.

 

 

Foto-album

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 25. 10. 2023. 12:05

Terenska nastava trećih razreda

U utorak 24.10 2023. treći razredi OŠ Vinica, PŠ Gornje Ladanje i PŠ Natkrižovljan, sa svojim učiteljicama Tatjanom Pajtak, Tamarom Drašković, Ljiljanom Pavlović i Sanjom Hudek, realizirali su terensku nastavu “Putujemo Varaždinskom županijom”. Cilj terenske nastave bio je upoznavanje Varaždinske županije, gradova županije te uočavanje nizinsko - brežuljkastog reljefa šireg zavičaja.

Dan su započeli odlaskom u grad Varaždin gdje su posjetili Županijsku palaču te su uz srdačnu dobrodošlicu upoznati s palačom kao kulturno povijesnom građevinom. Najviše ih je oduševio susret sa županom, gospodinom Anđelkom Stričakom, koji im je opisao županijsku brigu o kulturnom, obrazovnom i društvenom razvoju svih općina u županiji te im je objasnio svoj opis poslova koje obavlja kao župan. Učenici su imali pregršt pitanja za župana na koje su dobili vješte i zanimljive odgovore. Bilo je to jedno vedro, pozitivno i poučno druženje s našim županom. U atriju Županijske palače posjetili su i izložbu “Volim svoju županiju” gdje su na vrlo zanimljiv način, korištenjem moderne tehnologije, prikazane prirodne i kulturne ljepote naše županije.

Svoj put nastavili su do Ludbrega i centra svijeta koji se nalazi u samom središtu tog lijepog gradića. Osim toga odšetali su do poznatog ludbreškog svetišta na otvorenom gdje se svake godine početkom rujna održava tzv. Sveta nedjelja kojom se slavi Predragocjena Krv Isusa Krista. Put ih je dalje odveo do povijesnog grada Varaždinskih Toplica, do rimskih iskopina gdje ih je srdačno dočekala arheologinja, gospođa Spomenka Vlahović, te ih je na vrlo pristupačan način upoznala s nekadašnjim rimskim naseljem Aqua Iasae, termalnim izvorom ljekovite sumporne vode koju su prepoznali već i stari Rimljani. Bili su oduševljeni pričom o rimskom kupališno lječilišnim kompleksom te načinom na koji se dopremala voda do bazena. Ostaci ovog kompleksa smatraju se jednim od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj. Vozili su se i gradom Novi Marof te im je skrenuta pozornost na industrijsku zonu grada i bolnicu za liječenje i palijativnu skrb. Povijesni putevi nastavili su se do atraktivnog kulturno povijesnog dvorca Trakošćan koji se smatra jednim od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj. Šetnjom kroz muzej učenici su upoznali način života obitelji Drašković koja je živjela u dvorcu više od 400 godina. Putovanje je završilo posjetom Friščićevom mlinu u Prigorcu. Gospodin Friščić je učenicima pokazao rad mlina vodenice. Učenici su imali prilike stavljati žito u mlin te su iz prve ruke vidjeli kako nastaje brašno.

 

Terenska nastava realizirana je u potpunosti te su se učenici puni novih spoznaja, zanimljivih i poučnih priča zadovoljni vratili kućama.

Ostatak slika možete pogledati u foto-albumu.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 25. 10. 2023. 07:22

Obilježavanje tjedna eTwinning projekata - eTwinning weeks

Učenici 6.razreda na dodatnoj nastavi engleskoga jezika u protekla su dva tjedna obilježavali "eTwinning weeks" odnosno tjedne eTwinning projekata. Igrali su tradicionalne igre iz djetinjstva svojih roditelja te provodili aktivnosti i igre koje potiču ljubaznost, empatiju, toleranciju i prijateljstvo koje su jedne od glavnih obilježja međunarodnih projekata u nadolazećoj godini.
Ovogodišnji eTwinning projekt pod nazivom 'Let the games begin!' (Neka igre započnu!) provodit će se sa školama iz Francuske, Turske, Španjolske, Rumunjske i s OŠ dr. Vinka Žganca iz Zagreba. Cilj projekta je poticanje suradničkog učenja, kreativnosti, povećanja koncentracije i pamćenja, poštivanje pravila i učenje engleskoga jezika kroz jednu od osnovnih dječjih životnih potreba - igru. Učenici će predstavljati nekadašnje tradicionalne igre svog lokalnog područja u video isječcima, opisivati ih, izraditi brošuru s igrama svih država članica te naučiti igrati sve predstavljene igre. Također će igrati društvene igre i kvizove znanja, a izraditi će vlastite igre i dječje igračke. U projekt su se uključili i učenici 2. i 3.L razreda PŠ Gornje Ladanje s učiteljicom Ljiljanom Pavlović koji su istražili tradicionalne igre svoga kraja te izradili prigodne plakate i naravno, igrali se!
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 24. 10. 2023. 07:25

Analiza ankete o igranju društvenih igara

          

U sklopu projekta Igraj bez ekrana među učenicima OŠ Vinica je provedena anketa o igranju društvenih igara. Anketu je ispunilo 180 učenika od 2. do 8. razreda. Većina se učenika izjasnila da je u proteklih 30 dana igrala društvene igre 2 do 5 puta. Kao razlog zašto ne igraju društvene igre više, većina učenika navodi da nemaju vremena za društvene igre ili da nemaju s kim igrati. Iako učenici kažu da nemaju vremena za društvene igre, čak 66 % njih redovito igra igre na računalu ili mobitelu. Većina učenika kod kuće posjeduje više od 5 društvenih igara. Na pitanje koja im je društvena igra najdraža, najviše je učenika odgovorilo da je to igra Monopoly. Na drugom mjestu je igra Uno, a slijedi Šah te Čovječe, ne ljuti se. Podjednako često učenici igraju igre s cijelom obitelji, s braćom ili sestrama te s prijateljima. Većina je učenika istaknula kako poštuju pravila kad igraju društvene igre. Na pitanje bi li htjeli igrati društvene igre u školi za vrijeme odmora ili nakon nastave, 77 % učenika je odgovorilo potvrdno. Nadamo se da će ova većina učenika uživati igrajući društvene igre, ali i da će se i učenici kojima društvene igre nisu drage rado uključiti i dati priliku igranju bez ekrana.

Rezultati ankete

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 23. 10. 2023. 10:19

Europski tjedan programiranja - Europe Code Week

U OŠ Vinica u razdoblju od 9.10.2023. do 13.10.2023. obilježen je Europski tjedan programiranja - Europe Code Week. Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Učenje programiranja pomaže da se proširi razumijevanje o tome na koji način funkcionira tehnologija, te potiče razvijanje kognitivnih sposobnosti i vještina s ciljem istraživanja novih ideja i razvijanja inovativnosti.

Aktivnosti za učenike ove godine obuhvaćane su jednim nazivom: „Coding is Trending“. Organizatorice aktivnosti u školi bile su učiteljice informatike Adriana Telebar i Nikolina Trojko. U tjednu programiranja sudjelovali su svi učenici matične škole i područnih škola na satovima informatike od 1. do 8. razreda, dodatne nastave informatike i polaznici Robotike. Učenici su pokazali inovativnost u rješavanju problemskih zadataka putem Micro:bit-a (brojač koraka, značke, termometar, kompas…), ali i kreativnost koju su izrazili putem Pixel art-a ili crtanja po pikselima. Učenici su kroz navedene aktivnosti uvidjeli važnost i sveprisutnost programiranja u svakodnevnom životu.

Kako je sve to izgledalo možete vidjeti na fotografijama u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 23. 10. 2023. 07:24

Predavanje Civilne zaštite za učenike 2. razreda

Dana 19.10.2023.  druge razrede posjetila je djelatnica Ureda civilne zaštite Varaždin, te im je održala edukaciju o osnovnim načelima ponašanja u slučaju izvanrednih događaja i katastrofa ili požara. Učenicima je prikazana projekcija prikladnog sadržaja putem koje su se upoznali s postupcima i ponašanjem u kriznim situacijama te Službama civilne zaštite i jedinstvenim Europskim brojem za hitne službe 112.

Nakon predavanja učenici su dobili poklone, društvene igre s kojima će moći uvježbavati znanje koje su stekli.

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 20. 10. 2023. 14:26

Članovi Učeničke zadruge Vrčeki posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe 'Novi život"

Povodom Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje članovi Učeničke zadruge Vrčeki posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe 'Novi život" u Radovcu te ih darivali pekarskim proizvodima. Tamo su ih veselo i zahvalno dočekale ravnateljica Doma, njena asistentica i socijalna radnica. Zadrugari su pripremili radionicu izrade jesenskog lista u makrame tehnici pletenja, a prezentirala ju je voditeljica Eko sekcije, Jelena Đurak. Učenice 8.razreda Martina Kušinec, Klara Galović, Veronika Leskovar, Lucija Bek, Martina Zrinjski, Melani Stanko, Nikolina Žmegač i Nina Županić pomagale su korisnicima Doma u provedbi radionice te unijele dašak veselja, smijeha i optimizma. Voditeljica Veziljske i Klesarske sekcije, Nikolina Siročić, voditeljica Povijesne sekcije, Marija Županić i voditeljica zadruge, Suzana Mihelčić također su im asistirale u radu. Radionica je protekla veselo i opušteno te će korisnicima Doma ostati u lijepom sjećanju. Djelatnice Doma oduševljene su ovakvim oblikom suradnje te pozvale članove  zadruge da ih opet ugoste, a darivali su ih vrećicama punjenima lavandom koje su sami brali i uz pomoć pakirali. Na ovaj dan pun zahvalnosti svi sudionici radionice zaista mogu biti zahvalni za hvale vrijednu akciju humanitarnog rada i volontiranja te podizanja svijesti o važnosti povezivanja mlađih generacija sa onima starije životne dobi.

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 19. 10. 2023. 16:43

Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje u PŠ Gornje Ladanje

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Područnoj školi Gornje Ladanje obilježeni su 18.10.2023. godine. Učenici škole priredili su svečani program pun recitacija, igrokaza, plesa i pjesama u znak zahvalnosti Bogu i prirodi.
Pripremljene pekarske i krušne proizvode blagoslovio je prečasni župnik Valent Posavec nakon čega su svi uživali u mirisima, bojama i okusima proizvoda i plodova.
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 19. 10. 2023. 12:20

Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje u OŠ Vinica

U srijedu, 18. listopada, u OŠ Vinica su obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje kratkom priredbom. Kruh je oduvijek bio simbol onoga od čega čovjek živi, temelj i izvor ljudske snage, ali i oličenje dobrote i ljubavi, ponašanja kojima bismo trebali težiti. Priredba je započela nastupom Pjevačkog zbora mlađeg uzrasta koji su izveli pjesmu Tri listića, a zatim su pjesmom „Kolačići ljubavi“ objasnili zašto je ljubav tajni sastojak najboljih kolača. Učenici 4. b razreda izveli su pjesmu „Pek“ te istaknuli su važnost pekarskog zanimanja, a nakon toga uslijedio je igrokaz „Vjeverica i jež“ u kojem su prikazali jesen kao godišnje doba u kojem dozrijevaju plodovi čovjekova rada. Uslijedio je nastup Pjevačkog zbora starijeg uzrasta, koji je pjesmama „Velik si“ i „Idi kaži cijelom svijetu“, potaknuo i publiku da se uključi i zapjeva s njima. U školi se njeguje ljubav prema tradiciji i narodnim običajima, kako u spremanju kruha, tako i očuvanju narodnih pjesama, pa su učenici 5. razreda, članovi Folklorne grupe, izveli koreografiju naziva „Nesla dekla v melin“ uz glazbenu pratnju Tamburaške grupe škole. Na priredbi je prisustvovao prečasni župnik Valent Posavec koji je blagoslovio sve krušne proizvode koje su pripremili i donijeli učenici, roditelji i djelatnici škole. Priredba je završila degustacijom i uživanjem u raznim pogačama, pletenicama, klipićima, slasticama i svemu što se moglo naći na stolu te su svi uživali u hrani i delicijama. Na priredbi se obilježio i Svjetski dan kravate te su učenici i djelatnici škole odjenuli kravate kako bi ponosno istaknuli hrvatski proizvod koji se nosi svuda u svijetu.

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 18. 10. 2023. 14:53

Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje u PŠ Natkrižovljan

Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje u PŠ Natkrižovljan obilježeni su 17. listopada 2023. g. Učenici škole priredili su osebujni program prožet dobrotom i toplinom riječi kruh. Nakon programa, krušne je proizvode blagoslovio velečasni Mario Filipović, župnik župe Natkrižovljan.

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 18. 10. 2023. 14:44

Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje

U srijedu, 18.10.2023.g, u OŠ Vinica će se obilježiti „Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje“ uz prigodni program i blagoslov u holu škole s početkom u 11:30 sati. Budući da se tog dana obilježava i Svjetski dan kravate, pozivamO učenike i djelatnike škole da oko vrata imaju kravatu ili maramu.

U PŠ Gornje Ladanje Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježit će se istog dana u 16:00 sati, a u PŠ Natkrižovljan u utorak, 17.10.2023. s početkom u 8:30.

Mole se učenici matične škole da taj dan u školu donesu domaći kruh i domaće krušne proizvode te pozovu roditelje koji su slobodni u to vrijeme da dođu u školu. Učenici od 5. do 8. razreda krušne proizvode donose u knjižnicu prije prvog sata. Učenici od 1. do 4. razreda krušne proizvode nose u razred te s učiteljicama nakon prvog sata krušne proizvode nose u knjižnicu. Učenici područnih škola sve dogovaraju sa svojim učiteljicama.

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da nam se pridruže!

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 16. 10. 2023. 07:51

Folklorna grupa na otvorenju Agrofesta

Članovi Folklorne grupe Osnovne škole Vinica, koje je uvježbala učiteljica Snježana Gašparić, nastupili su na otvorenju Agrofesta u Srednjoj školi Arboretum Opeka, Marčan koreografijom Nesla dekla v melin, pjesme i plesovi našeg kraja.

Može biti slika sljedećeg: 8 ljudi, dirndl haljina i tekst

Može biti slika sljedećeg: 12 ljudi i dirndl haljina

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 16. 10. 2023. 06:06

Obilježen Svjetski tjedan svemira u OŠ Vinica

Članovi astronomske grupe Andromeda već tradicionalno su 6. puta zaredom obilježili Svjetski tjedan svemira  (World space week) koji  je završio 10.10.2023.  Ove godine glavni motiv bila im je beskonačnost svemira, a njihova inspiracija bili su različiti svemirski motivi: planeti Sunčevog sustava, sudari galaksija, Mjesec i misija Apollo11. Učenici su izrađivali različite makete planeta i njihovih satelita, a izradili su i veliku raketu Saturn V.  Oduševljenje su izazvala i zviježđa, a najviše su ih fascinirala ona jesenskog i zimskog neba.  Učenici su  na astronomskoj grupi o svemu tome najprije učili, ali i izrađivali makete sa voditeljicom  Milicom Žabčić. Svemirskih tema nije nedostajalo, a najviše pažnje uzela je i Lajka,  koja je bila prvi pas u svemiru. Nakon  toga učenici od 5. do 8. razreda svojim su kreativnim modelima, plakatima i ostalim „svemirskim“ idejama sudjelovali u uređenju školskog kutka. Vrijeme ih ovaj puta nije poslužilo za gledanje u noćno nebo pa su stariji učenici promatrali raspored planeta i zvijezda u aplikaciji Stellarium.

Sve učeničke radove možete pogledati u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 13. 10. 2023. 09:00

Edukacija za učenike osmih razreda - Sve što trebate znati o hitnoj

Za učenike osmih razreda Osnovne škole Vinica u srijedu, 11.10.2023. godine provedena je edukacija u školi pod nazivom „Sve što trebate znati o hitnoj“. Edukaciju provodi Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije. Učenici su imali prilike naučiti kada je potrebno pozvati hitnu medicinsku pomoć, kako razgovarati s medicinskim dispečerom, kako dati umjetno disanje ili masažu srca i što učiniti do dolaska tima hitne službe. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 12. 10. 2023. 12:47

Čajanka s Julijom

  

Danas je Julia Donaldson ponovo doletjela u 3.b, ovaj put sa slikovnicom Mjesta ima na metli svima. Učenici u sklopu izvannastavne aktivnosti sudjeluju u projektu Čajanka s tetom Juliom u kojem čitaju djela književnice Julije Donaldson. Učenici osim što uživaju u slikovitim i napetim pričama, uživaju i u ispijanju čaja i naravno čajnim keksićima. Kako je ovo druga čajanka ove školske godine, miris čaja se proširio hodnicima te su trećaše posjetile stručne suradnice - knjižničarka i pedagoginja, a pridružila se i ravnateljica. Kao moderni domaćini, odmah su zaposlili knjižničarku koja im je s veseljem pročitala priču, a zatim su zajedno uz istoimenu adaptaciju crtanog filma izradili i mini metle kojima su odletjeli svojim kućama. Knjižničarka nam je u jednom trenutku odletjela do svojeg radnog mjesta i po povratku sve iznenadila glavnim likom priče za koji nismo ni znali da se krije u našoj školi.  S nestrpljenjem očekujemo novi susret s tetom Juliom uz neizostavni čaj i keksiće. 

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 12. 10. 2023. 12:42

Predavanje - radionica u sklopu Školskog preventivnog programa

U sklopu Školskog preventivnog programa u utorak, 10.10.2023. je održano predavanje i radionica za učenike sedmih razreda od strane policijskog službenik za prevenciju iz Policijske postaje Varaždin. Tema radionice i predavanja je bila prevencija vršnjačkog nasilja i nasilja na internetu.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 10. 10. 2023. 13:45

Čestitka za Dana učitelja - 5.10.2023.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 5. 10. 2023. 07:24

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite životinja

Svjetski dan zaštite životinja u OŠ Vinica je 4.10.2023. obilježen prodajom igrački za pse s ciljem prikupljanja sredstava za pomoć Utočištu sunčani bregec. Igračke su izradili učenici na radionici u sklopu projekta "Novi život stare odjeće". Prodaja će se odvijati 4. i 5.10.2023.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 4. 10. 2023. 13:54

Radionica u sklopu projekta "Novi život stare odjeće"

U utorak 3.10.2023. učenici polaznici izvannastavnih aktivnosti Prirodoljupci i UZ Vrčeki - Eko sekcija Zemlica uz vodstvo učiteljice Jelene Đurak proveli su radionicu izrade igrački za pse. Na radionici su još sudjelovali učenici polaznici izvannastavnih aktivnosti UZ Vrčeki - Povijesna sekcija Vinička baština te zainteresirani učenici 3.b i 7.a razreda te učiteljice Tamara Drašković , Lara Furjan Kralj, Nikolina Siročić i Marija Županić. Svi su marljivo radili imajući u vidu krajnji cilj - pomoć životinjama. Igračke će se prodavati u školi u srijedu i četvrtak povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite životinja. Sredstva prikupljena prodajom donirat će se utočištu životinja Sunčani bregec. Učenici su izrađivali igračke tehnikom makramea od tkanina koje su dobili recikliranjem stare odjeće pa su se tako uključili u projekt Novi život stare odjeće.

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 3. 10. 2023. 17:49

Sretan rođendan Google

Učenici četvrtih razreda 27.9.2023.g. tijekom nastave informatike upoznali su tražilicu Google. Upoznali su načine rada tražilice, načine pretraživanja informacija te zaključili zašto je danas Google toliko prisutan i važan. Za Google je datum 27.9. isto jer je to dan njegovog rođendana. Učenici su nakon upoznavanja i proučavanja rada poznate tražilice krenuli s izradom rođendanskih čestitaka za Google-ov 25 rođendan. U čestitkama je bilo raznih želja, ali jedna se više puta ponavlja, a to je da nas dalje služi kao i do sada. Sretan rođendan Google!

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 2. 10. 2023. 14:18

Provedba projektne aktivnosti u sklopu projekta Građanskog odgoja "Svoje navike promijeni i prirodi se okreni"

U petak, 29.9.2023. učenici polaznici izvannastavnih aktivnosti Zavičajci i Prirodoljupci realizirali su prvu projektnu aktivnost u sklopu projekta Građanskog odgoja "Svoje navike promijeni i prirodi se okreni". U pratnji učiteljica Đurak Jelene, Mraković Ivane i Županić Marije pješačili su od škole, cestom i šumskim putevima, do špilje Vinica i slapa De kubila šči. Puni pozitivnih dojmova i očarani prirodnim ljepotama zavičaja vratili su se u školu. Boravak u čistoj prirodi i dobrom društvu motivirao ih je da se i ubuduće uključe u slične aktivnosti.

 

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 2. 10. 2023. 07:16

Doček učenice Sare Spevan nakon sudjelovanja na Europskom prvenstvu Sigurno u prometu

Učenici 7. b razreda sa svojom razrednicom Larom Furjan Kralj i ravnateljicom škole Mirjanom Jambriško priredili su veseli doček za Saru Spevan i njezinog mentora dr.sc. Branimira Štimeca, prof., a koji su se vratili s Europskog prvenstva Sigurno u prometu. Prvenstvo se odvijalu u Baru u Crnoj Gori od 22. do 25. rujna 2023. godine. Ekipa HAK Hrvatska osvojila je odlično 8. mjesto. Škola je ponosna na uspjeh učenice i mentora te im je ravnateljica u ime svih učenika i djelatnika škole čestitala i poželjela još mnogo izvrsnih rezultata. 

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 28. 9. 2023. 11:16

Naša mala bajkaonica

Učenici 5. a i 5.b razreda ovog su mjeseca marljivo čitali Bajku o ribaru i ribici, ruskoga pisca A. S. Puškina, koju im je zadala učiteljica hrvatskoga jezika Lara Furjan Kralj. Imali su zadatak osmisliti kadar i izraditi štapne lutke kako bi prizore iz bajke dočarali na satu lektire. Učenici su se zaista potrudili u izradi lutkica i osmišljavanju dijaloga, a razred se na neko vrijeme činio kao malo kazalište. Razredi su bili prepuni malih staraca, starica i ribica, a svatko je na neki svoj neobičan i poseban način interpretirao bajku. Na kraju su zaključili da će poput svake bajke na kraju uvijek odabrati pravi put i činiti dobro!

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško Lara Furjan  datum: 28. 9. 2023. 10:18

Posjet predstavnika Policijske uprave i Crvenog križa učenicima 1. razreda

Učenike 1. razreda OŠ Vinica i njezinih područnih škola posjetili su predstavnici PU Varaždin i Crvenog križa Varaždin te su im održali zanimljivo i poučno predavanje o sigurnom putu od kuće do škole i natrag te o pružanju prve pomoći. Svaki je razred dobio maskotu Juricu - medvjedića koji će ih podsjećati na naučene činjenice o sigurnosti.

 

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Snježana Gašparić  datum: 27. 9. 2023. 11:15

Sara Spevan sudjelovala na Europskom prvenstvu Sigurno u prometu

Sara Spevan, učenica 7.b razreda Osnovne škole Vinica, odlično je predstavljala Republiku Hrvatsku na Europskom prvenstvu Sigurno u prometu koje se odvijalo u Baru u Crnoj Gori od 22. do 25. rujna 2023. godine. Njezina ekipa HAK/Hrvatska osvojila je odlično 8. mjesto. To je jedan od boljih rezultata na ovom natjecanju u posljednjih 10 godina. S njom je u pratnji bio i njezin mentor dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Čestitamo cijeloj ekipi na postignutom uspjehu! Bravo!

Foto-album

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 25. 9. 2023. 08:22

Predavanje o arheologiji za učenike petih razreda

Učenici petih razreda na satovima povijesti u srijedu 20. rujna 2023. g. ugostili su arheologinju Jelenu Đurman, vanjsku suradnicu Arheološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin. Ona je zanimljivim predavanjem učenike pobliže upoznala s arheologijom kao znanošću te zanimanjem arheologa. Učenici su saznali kako se pravilno vrše arheološka istraživanja te o vrstama nalaza i načinu čuvanja istih. Imali su priliku vidjeti i zanimljive predmete iz prošlosti kao rezultat arheoloških iskapanja.

Foto-album 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 20. 9. 2023. 12:51

RODITELJSKI SASTANCI

Roditeljski sastanci održat će se u srijedu 20.9.2023. u Osnovnoj školi Vinica s početkom u 17:00 sati. Prvi dio roditeljskog sastanka bit će zajednički u školskoj sportskoj dvorani, a nakon zajedničkog dijela sastanci će se nastaviti u matičnim učionama razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 19. 9. 2023. 08:52

Zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine

U crkvi sv. Marka ev. u Vinici  u nedjelju 10. rujna  slavljena je sveta misa sa zazivom Duha Svetoga za početak nove  školske godine.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 11. 9. 2023. 07:40

Likovna izložba u OŠ Vinica

Svake godine na satovima likovne kulture obilježava se Međunarodna noć šišmiša. Svojim likovnim radovima učenici 5. a, 6. a i 8. a razreda približili su učenicima i djelatnicima škole ova tajanstvena stvorenja.
 
Izložbu možete pogledati klikom na opširnije.
 
  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 11. 9. 2023. 07:32

Poziv na uključivanje u rad centara izvrsnosti

I ove godine uskoro započinju s radom centri izvrsnosti Varaždinske županije pa pozivamo učenike da se uključe. Sve informacije mogu pronaći u BROŠURI, a prijavljuje se putem online obrasca.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 7. 9. 2023. 10:44

Prvi nastavni dan u školskoj godini 2023./2024.

Osnovna škola Vinica sa svojim područnim školama PŠ Gornje Ladanje i PŠ Natkrižovljan u ponedjeljak, 4.9.2023. otvoila je svoja vrata učenicima na početku nove nastavne godine. Posebno je to važan dan za učenike prvih razreda za koje je bio upriličen svečani doček i prigodan program. Osim njihovih učiteljica Snježane Gašparić, Snježane Pajtak i Sanje Hudek, riječi dobrodošlice uputili su im i ravnateljica škole Mirjana Jambriško te načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, prof.  Tom prilikom podijelili su im reflektirajuće trake koje će im služiti za siguran put od kuće do škole te poučne slikovnice o zdravoj prehrani. Podršku su im pružili i ostali učitelji i djelatnici škole.

Osim učenika prvih razreda svoja mjesta u školskim klupama zauzeli su i ostali učenici te svima želimo uspješnu i sretnu novu školsku godinu!

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 4. 9. 2023. 12:18

Organizacija rada prvog dana nastavne godine 2023./2024.

Dragi učenici, poštovani roditelji/staratelji,

nastavna godina 2023./2024. započinje u ponedjeljak 4. rujna 2023. g.

Autobus će prvog dana voziti na početak nastave u 9:00 sati te odvoziti učenike  u 11:15 sati. Od 5. rujna 2023.g. autobus će voziti kao i prošle školske godine. Školska kuhinja također će s radom započeti u utorak, 5. rujna 2023. g.

Prvog dana svi učenici dobit će školske udžbenike i radne bilježnice pa trebaju donijeti sa sobom školske torbe. Udžbenike financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a radne bilježnice, mape, radne kutije i atlase za 5. razrede financira Općina Vinica. U ime učenika i roditelja zahvaljujemo Općini Vinica te načelniku dr.sc Branimiru Štimecu, prof. sa suradnicima što su i ove godine nastavili sa dobrom praksom nabave dodatnih obrazovnih materija.

Nastava će prvog nastavnog dana biti organizirana na sljedeći način:

OŠ Vinica

- u matičnu OŠ Vinica učenici 1. razreda u pratnji  roditelja dolaze u školu u 8 sati te će za njih biti pripremljen prigodni program dočeka u 1. razred u holu škole nakon čega će s učiteljicom ići u razred

- učenici ostalih razreda u matičnoj OŠ Vinica (od 2. do 8. razreda) u školu dolaze u 9 sati

- zbog podjele 3. razreda na dva razreda, učenici neka pričekaju u holu škole učiteljice da ih prozovu i povedu u učionice

- učenici 5. razreda svoje će razrednice također počekati u holu škole te će nakon prozivanja s njima otići u učionice

PŠ Gornje Ladanje

- u PŠ Gornje Ladanje učenici 1. razreda u pratnji roditelja dolaze pred školu u 10 sati te će biti pripremljen prigodni program dočeka u 1. razred nakon čega će s učiteljicom ući u učionicu

- učenici ostalih razreda u PŠ  Gornje Ladanje u školu dolaze u 8 sati

PŠ Natkrižovljan

- u PŠ Natkrižovljan učenica 1. razreda u pratnji  roditelja dolazi u školu u 9 sati te će za nju biti pripremljen prigodni program dočeka u 1. razred

- učenici ostalih razreda u PŠ  Natkrižovljan u školu dolaze u 8 sati

 

Sretan nam svima početak nove školske godine!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 29. 8. 2023. 08:11

Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2023./2024.

Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2023./2024.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Jambriško  datum: 22. 5. 2023. 08:13
» Arhiva naših vijesti    
 


Korisne informacije

Natjecanja


Centri izvrsnosti

Ponude - Javni pozivi


Upisi u srednju 2023.

COVID 19

Projekti EU

Solarna energija

Pomoćnici

Projekt "Ja mogu"

Projekt "Mi možemo"


Prehrana

Brošura za roditelje


Korisni linkovi
Korisne stranice

Tražilice i Webmail

Svijet oko nas

Prosvjeta
 • MZOS
 • AZOO
 • HUUZ


Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju