preskoči na sadržaj
Povijesni kutak

Legenda o Svetom Valentinu

Prema jednoj legendi, Valentin je bio taj koji je poslao prvu Valentinovu poruku:
legenda kaže kako se Valentin, u vrijeme dok je čekao svoje pogubljenje, zaljubio u mladu djevojku koja ga je posjećivala. Navodno je prije svoje smrti Valentin napisao pismo djevojci koje je potpisao "od tvojega Valentina", što je izraz koji se danas često upisuje na čestitke za Valentinovo (your Valentine).


I u Hrvatskoj narodnoj tradiciji postoje stari običaji vezani uz ovaj dan i to pretežno na području sjeverozapadne Hrvatske i središnje Istre. Bilježi se vjerovanje da, ako je lijepo vrijeme na taj dan, bit će lijepa i cijela godina pred nama. Na taj dan žene nisu prele jer su vjerovale da će ih Sv. Valentin zaštititi od svih nevolja. U jednoj monografiji o Samoboru iz prošlog stoljeća zapisano je da je na Valentinovo prvi proljetni dan. U zborniku za narodni život i običaje južnih Slavena piše kako su ljudi na Valentinovo odlazili u kapelicu Sv.Filipa i Jakova na Gradišću nedaleko od Samobora gdje se održavala misa povodom toga dana.

Na Valetninovo se i ptičice žene. Vjerovanje o ptičjem vjenčanju potvrdio je i poznati etnolog Milovan Gavaci koji u svom djelu "Godinu dana hrvatskih narodnih običaja" zapisao da su se u sjeverozapadnim krajevima Hrvatske na ovaj dan pekla peciva u obliku ptica koja su se tada darivala. Postoji i zapis naše folkloristkinje Marije Novak da se na taj dan u Međimurju govorilo "ftičeki se ženijo" i postojao je mali ritual igre starijih s djecom iz kraja. Djeca su bila poslana bosa u vrt da traže ptičice jer, kada ih nađu, dobit će crvene čizmice. Naravno, to je značilo da su simbolički dobivala "crvene čizmice", ustvari nazeble bose nožice.

Postoji i staro praznovjerje: ako djevojka na Valentinovo vidi crvendaća, udat će se za mornara. Ako pored nje preleti vrabac, udat će se za siromaha s kojim će biti jako sretna, a ako ugleda češljugara, udat će se za bogataša.

Ovo je bio samo šturi pogled u povijest ovog romantičnog dana. Nađeni su zapisi da skoro svaki narod ima svoje drevne običaje vezane uz ovaj slatki dan, no to je na vama da otkrijete. Možda ove godine umjesto konvencionalnog obasipanja bespotrebnim poklonima možete svojoj odabranici ili odabraniku srca podariti komadić povijesti o ljubavi. Time možete oživjeti i neke stare običaje koji danas bivaju zakopani pod plitkošću klišeja i plišanih srdaca koji ne govore ništa osim hladnoće i nedostatka mašte u današnjem potrošačkom društvu..

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Petra Jambriško Magdalena Hrženjak   datum: 13. 3. 2009.

Točno vrijeme

Korisne informacije

Natjecanja


Prehrana

Brošura za roditelje


Kalendar rada

Upisi u srednju

Korisni linkovi
Korisne stranice

Tražilice i Webmail

Svijet oko nas

Prosvjeta
 • MZOS
 • AZOO
 • HUUZ


Mudre izreke i citati

Najsretniji je onaj čovjek
koji je učinio sretnima
najviše drugih ljudi.


 


TražilicaAnketa
Koje ti je najljepše godišnje doba?


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Forum
preskoči na navigaciju