preskoči na sadržaj
Novosti iz knjižnice

Školska knjižnica OŠ Vinica

KATALOG ŠKOLSKE KNJIŽNICE

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 20. 10. 2023. 11:22

Miro Gavran posjetio našu školu

  

Osnovnu školu Vinica u utorak, 14. svibnja posjetio je književnik i dramaturg svjetskog glasa – Miro Gavran. Autor kazališnih tekstova, knjiga za djecu i odrasle te dobitnik mnogih književnih nagrada družio se s učenicima od 4. do 8. razreda. Na početku književnog susreta Miro Gavran je učenicima predstavio svoje knjige, ukratko im ispričao zaplete te ih zainteresirao za čitanje jer nije otkrio kako završavaju. Istaknuo je važnost čitanja, ali i glume u životu djece i mladih te pozvao sve učenike da budu i čitatelji i glumci. Rado je odgovorio na sva pitanja učenika te dao savjete onima koje zanima pisanje priča. Nadamo se da će susret s Mirom Gavranom potaknuti učenike da više čitaju i otkriju čarobni svijet knjiga.

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 15. 5. 2024. 08:23

Ivani za 150. rođendan

  

Ove se godine 18. travnja obilježava 150. obljetnica rođenja najpoznatije hrvatske književnice za djecu Ivane Brlić-Mažuranić. Učenici 4.a i 4.b razreda s učiteljicama Anom Klapša i Marjanom Majhen te školskom knjižničarkom Draganom Belščak obilježili Ivanin 150. rođendan projektom Ivani za 150. rođendan. U sklopu projekta odradili su mnoštvo aktivnosti, a neke od njih su:

 • Učenje o biografiji Ivane Brlić-Mažuranić
 • Ispunjavanje osobne iskaznice Ivane Brlić-Mažuranić
 • Izrada oblaka riječi s ključnim riječima iz Ivanine biografije
 • Crtanje portreta Ivane Brlić-Mažuranić
 • Čitanje i interpretacija priče Šuma Striborova
 • Slušanje radijske emisije Šuma Striborova
 • Dramatizacija ulomaka iz priče
 • Izrada naslovnice priče
 • Izrada lutaka od čarapa
 • Izrada slikovnice Šuma Striborova
 • Pizza lektira
 • Čitanje i interpretacija priče Regoč
 • Animirani film Regoč
 • Ilustriranje Regoča
 • Umna mapa priče Regoč
 • Kviz Šuma Striborova i Regoč
 • Terenska nastava u Ogulin (Ivanina kuća bajke)

Klikom ovdje možete pogledati slikovnicu Šuma Striborova, a u nastavku je i nekoliko fotografija. 

  

  

   

  

 

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 18. 4. 2024. 08:11

Županijsko natjecanje Čitanjem do zvijezda

  

Županijsko natjecanje u znanju i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda" održano je u četvrtak, 29. veljače 2024. godine u OŠ Trnovec. Našu su školu predstavljale učenice 6.a razreda Sara Tenko, Gabrijela Kapljić i Dora Biškup koje su zauzele odlično 3. mjesto.  Učenice su za natjecanje čitale tri knjige: Moja baka je zmaj Melite Rundek, Trči, ne čekaj me Bojane Meandžije i Zeleni pas Nade Mihelčić. nakon napisanog ispita sudionici natjecanja imali su se priliku družiti sa spisateljicom Melitom Rundek. Čestitke našim učenicama!

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 29. 2. 2024. 17:24

Četvrtaši pokazali znanje o Pričama iz davnine

  

U sklopu projekta Ivani Brlić-Mažuranić za 150. rođendan učenici 4.a i 4.b razreda natjecali su se u kvizu znanja. Vođeni knjižničarkom škole odgovarali su na pitanja o Regoču i Šumi Striborovoj. Svoju visoku razinu znanja učenici su pokazali nakon čitanja i kreativnih aktivnosti vezanih uz bajke i projekt koji odrađuju.

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 28. 2. 2024. 11:33

Vlak u snijegu - kviz

  

Učenici trećih razreda su nakon pročitane lektire Vlak u snijegu posjetili knjižnicu kako bi provjerili svoje znanje. Knjižničarka je za njih pripremila kviz, a natjecali su se podijeljeni u grupe tako da su svi učenici sudjelovali. Svi su učenici dokazali da su pročitali knjigu i prisjetili su se detalja iz sadržaja. iako su neki skupili više bodova od ostalih, nagradama su se zasluženo zasladili svi. 

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 26. 2. 2024. 11:59

Školsko natjecanje Čitanjem do zvijezda

Školsko natjecanje Čitanjem do zvijezda održano je  u petak, 19. siječnja 2024. Na natjecanju su sudjelovale 4 učenice 6.a razreda: Dora Bišup, Gabrijela Kapljić, Sara Tenko i Ema Vukalović. Učenice su rješavale su zadatke o pročitanim knjgama Zeleni pas Nade MIhelčić, Trči, ne čekaj me Bojane Meandžije i Moja baka je zmaj Melite Rundek. Na županijskoj razini natjecanja našu će školu predstavljati Sara, Gabrijela i Dora. Njihova mentorica je knjižničarka Dragana Belščak. Povjerenstvo za provođenje natjecanja radilo je u sastavu: Mirjana Jambriško, Mateja Polančec i Dragana Belščak. 

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 22. 1. 2024. 08:40

Oblak riječi za Ivanu Brlić-Mažuranić Vijest ima dokument u privitku

  

Sljedeće godine obilježava se 150. godišnjica rođenja najpoznatije hrvatske književnice za djecu – Ivane Brlić-Mažuranić. Učenici 4.b razreda s učiteljicom Marjanom Majhen posjetili su školsku knjižnicu kako bi naučili nešto o biografiji Ivane Brlić-Mažuranić. Knjižničarka Dragana Belščak im je ispričala najvažnije događaje iz života naše poznate književnice, a nakon toga su učenici dobili listiće s osnovnim podacima iz Ivanine biografije. Na temelju tih podataka ispunili su osobnu iskaznicu Ivane Brlić-Mažuranić. Na drugom satu učenici su radili na računalima i svoje su znanje o književnici prenijeli u oblak riječi. Njihove radove možete vidjeti pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 18. 12. 2023. 08:54

Čajanka s tetom Julijom u produženom boravku

 

Učenici polaznici produženog boravka s učiteljicom Tamarom Drašković sudjeluju u projektu Čajanka s tetom Julijom. U srijedu, 15. studenoga 2023. na druženju im se pridružila i knjižničarka Dragana Belščak koja im je pripremila prezentaciju te su naučili zanimljivosti iz života ove poznate engleske spisateljice za djecu. Uz nezaobilaznu šalicu čaja učenici su proučili knjige Julije Donaldson koje mogu posuditi u školskoj knjižnici, a kasnije su podijeljeni u grupe odigrali zanimljive igre koje su im pripremile učiteljica i knjižničarka. Likovi iz knjiga tete Julije tako su se našli u društvenoj igri, slagalici, na memory karticama i u igri Crnog Petra, a učenici su se okušali i u pisanju akrostiha s imenom i prezimenom autorice. S veseljem iščekujemo sljedeću čajanku.

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 15. 11. 2023. 17:08

Tulum s(l)ova 2023.

  

U petak, 7. studenoga u 19 sati u našoj su se školskoj knjižnici okupili učenici sedmih i osmih razreda kako bi na Tulumu s(l)ova čitali, družili se i igrali. Noćni čitateljski susret Tuluma s(l)ova namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda s ciljem poticanja čitanja iz užitka. Na početku su tulumaši imali priliku upoznati se sa svojim vršnjacima iz OŠ Staro Petrovo Selo koji su se okupili u školi iz istog razloga. Učenici su u uvodnoj aktivnosti razgovarali o osjećajima prisjećajući se događaja iz svojeg života uz koje vežu određeni osjećaj. Igrama spretnosti i brzine zabavljali su se prije središnjeg dijela, a to je čitanje obaranih tekstova. Uz svjetlost lampica, u posebnom ugođaju učenici su naglas čitali odabrane ulomke ili pjesme te govorili o svojim doživljajima. Večer je završila uz kviz opće kulture koji su igrali na jedan novi, „nepošten“ način.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 13. 11. 2023. 12:05

Mica poštarica s drugim razredima

  

U Mjesecu hrvatske knjige učenici 2.a i 2.b razreda posjetili su knjižnicu kako bi obilježili ovu važnu manifestaciju. Tom prilikom im je knjižničarka pročitala priču Mica poštarica hrvatske autorice Nade Horvat. Nakon čitanja priče učenici su razgovarali o pismima, paketima i razglednicama, a na kraju sata su se okušali u pisanju razglednice. Svoju razglednicu pisali su glavnom liku iz priče, mački Mici koja radi na pošti. Osim što su napisali razglednicu za Micu, učenici su na razglednice zalijepili poštanske markice te stavili pečat u čemu su im pomogle njihove učiteljice.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 10. 11. 2023. 17:28

Dodjela nagrada najčitačima Varaždinske županije

  

Lana Cafuk iz 2. razreda i Gabrijela Kapljić iz 6. razreda najčitačice su naše škole koje su pozvane na dodjelu nagrada za najčitače knjižnica Varaždinske županije. Gabrijela je zbog bolesti bila spriječena sudjelovati na svečanosti koja se održala u Županijskoj palači, no Lani je nagradu uručio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek. Ovom svečanošću Varaždinska županija obilježila je Dan hrvatskih knjižnica koji se obilježava u spomen na 11. studenoga 1960. kada je donesen prvi hrvatski zakon o knjižnicama.

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 7. 11. 2023. 19:22

Straničnici na glagoljici povodom Mjeseca školskih knjižnica

  

Listopad je Mjesec školskih knjižnica. Kako bi naša knjižnica veselije proslavila svoj mjesec, posjetili su je učenici 4. b razreda s učiteljicom Marjanom Majhen. Oni su izradili starničnike pišući poruke o knjigama i čitanju i to na glagoljici. Na svaki su straničnik dodali i ime te su straničnike pokonili svojim učiteljicama, pedagoginji, knjižničarki i ravnateljici. 

  

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 3. 11. 2023. 13:58

Knjižničari i društvene igre Photosynthesis i Dixit

  

U listopadu su učenice 5. i 6. razreda na izvannastavnoj aktivnosti Knjižničari u sklopu projekta Igraj bez ekrana naučile igrati dvije nove i zanimljive igre - Photosynthesis i Dixit. Photosynthesis je strateška igra sadnje drveća od sjemenke. Igra počinje sadnjom mlade šume koja se razvija iz sjemenaka, a u svakom krugu se skupljaju bodovi ovisno o položaju stabala i sunca. Igra Dixit je igra asocijacija i igra se kartama. Igrač na temelju odabrane karte treba reći asocijativnu rečenicu dok ostali igrači pokušaju odgonetnuti o kojoj se karti radi. Veselimo se novim satovima igranje i druženja. 

  

 

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 23. 10. 2023. 18:35

Analiza ankete o igranju društvenih igara

     

U sklopu projekta Igraj bez ekrana među učenicima OŠ Vinica je provedena anketa o igranju društvenih igara. Anketu je ispunilo 180 učenika od 2. do 8. razreda. Većina se učenika izjasnila da je u proteklih 30 dana igrala društvene igre 2 do 5 puta. Kao razlog zašto ne igraju društvene igre više, većina učenika navodi da nemaju vremena za društvene igre ili da nemaju s kim igrati. Iako učenici kažu da nemaju vremena za društvene igre, čak 66 % njih redovito igra igre na računalu ili mobitelu. Većina učenika kod kuće posjeduje više od 5 društvenih igara. Na pitanje koja im je društvena igra najdraža, najviše je učenika odgovorilo da je to igra Monopoly. Na drugom mjestu je igra Uno, a slijedi Šah te Čovječe, ne ljuti se. Podjednako često učenici igraju igre s cijelom obitelji, s braćom ili sestrama te s prijateljima. Većina je učenika istaknula kako poštuju pravila kad igraju društvene igre. Na pitanje bi li htjeli igrati društvene igre u školi za vrijeme odmora ili nakon nastave, 77 % učenika je odgovorilo potvrdno. Nadamo se da će ova većina učenika uživati igrajući društvene igre, ali i da će se i učenici kojima društvene igre nisu drage rado uključiti i dati priliku igranju bez ekrana.

Rezultati ankete

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 21. 10. 2023. 20:31

Početak obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige uz Bum Tomicu

  

Mjesec hrvatske knjige obilježava se svake godine od 15. listopada do 15. studenoga. U našoj školskoj knjižnici obilježavanje ove značajne manifestacije započelo je čitanjem i interpretacijom djela Bum Tomica hrvatske književnice Silvije Šesto. Učenici 4.b razreda tijekom ljetnih su praznika čitali o dogodovštinama Tomice i njegove obitelji, a na današnjem su se satu čitajući odabrane priče prisjetili svojih omiljenih priča. Tomica, Piksi, Onči i ostali likovi oživjeli su u veselom razgovoru naših učenika, a posebno su ih razveselili nastavci priča na policama naše knjižnice. Danasnje aktivnosti provedene su u sklopu projekta Uz čitanje riječi rastu 4. 

  

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 16. 10. 2023. 19:49

Čajanka s Julijom

  

Danas je Julia Donaldson ponovo doletjela u 3.b, ovaj put sa slikovnicom Mjesta ima na metli svima. Učenici u sklopu izvannastavne aktivnosti sudjeluju u projektu Čajanka s tetom Juliom u kojem čitaju djela književnice Julije Donaldson. Učenici osim što uživaju u slikovitim i napetim pričama, uživaju i u ispijanju čaja i naravno čajnim keksićima. Kako je ovo druga čajanka ove školske godine, miris se proširio hodnicima te su trećaše posjetile stručne suradnice - knjižničarka i pedagoginja, a pridružila se i ravnateljica. Kao moderni domaćini, odmah su zaposlili knjižničarku Draganu Belščak koja im je s veseljem pročitala priču, a zatim su zajedno uz istoimenu adaptaciju crtanog filma izradili i mini metle kojima su odletjeli svojim kućama. Knjižničarka nam je u jednom trenutku odletjela do svojeg radnog mjesta i po povratku sve iznenadila glavnim likom priče za koji nismo ni znali da se krije u našoj školi.  S nestrpljenjem očekujemo novi susret s tetom Juliom uz neizostavni čaj i keksiće. 

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 12. 10. 2023. 13:19

Peti razredi učili o izradi umnih mapa

  

Prelazak u više razrede i početak školske godine bili su povod da naši petaši nauče još jednu vještinu i olakšaju si učenje. U školskoj knjižnici su naučili pravila za izradu umnih mapa, na primjerima postojećih umnih mapa komentirali su što je dobro, što nije i što bi popravili te su na kraju sata i sami pokušali izraditi umnu mapu.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 4. 10. 2023. 13:45

Basne u 3.a

  

Što su to basne, tko su likovi u basnama, tko je najpoznatiji pisac basni i zašto na kraju svake basne stoji pouka - sve su to naučili učenici 3.a razreda u školskoj knjižnici u ponedjeljak 25. rujna. Oni su na satu lektire pročitali nekoliko Ezopovih najpoznatijih basni, naučili sve važno o basnama te na kraju na temelju pročitane basne izradili strip. Pouke iz basne povezali su s primjerima iz svakodnevnog života te zaključili da pouke iz basni, iako su napisane davno, i danas vrijede.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 25. 9. 2023. 19:41

Igraj bez ekrana - novi projekt u našoj školi

U našoj smo školi odlučili pokrenuti novi projekt kojeg smo nazvali Igraj bez ekrana. Projektom želimo vratiti popularnost igrama na ploči koje su u današnje vrijeme zamijenjene igre na ekranu.  Cilj projekta je da kroz različite radionice i turnire u školi učenici nauče igrati društvene igre koje im nisu poznate, usavrše igranje onih poznatih, razvijaju govorne vještine, kreativnost, toleranciju, sposobnost donošenja odluka, logičkog razmišljanja i rješavanja problema i da se pritom dobro zabavljaju.

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 15. 9. 2023. 20:13

Čitanjem do zvijezda 2023./24.

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 23. 8. 2023. 06:48

Mala slobodna knjižnica Vinica

  

U ponedjeljak, 19. lipnja 2023. u dvorištu Osnovne škole Vinica otvorena je Mala slobodna knjižnica Vinica. Nastala je kao dio projekta kojeg je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja s ciljem poticanja čitanja u lokalnoj zajednici. U sklopu projekta Mala slobodna knjižnica Vinica u Osnovnoj školi Vinica održale su se radionice, književni susreti i predavanja za roditelje, a današnjim otvaranjem kućice knjige su postale dostupne svima.  Zahvaljujemo učenicima,  roditeljima i djelatnicima škole koji su donirali svoje knjige i pomogli u realizaciji projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 19. 6. 2023. 21:28

Jednom davno...

…ili ne baš tako davno… Zapravo, baš danas, u srijedu, 14. lipnja 2023. gošća u OŠ Vinica bila je pripovjedačica bajki Margareta Peršić. Učenike viših razreda povela je u čarobne svjetove bajki na vrlo poseban način. Naime, u pripovijedanju bajki pomogli su joj učenici koji su „glumili“ likove. Tako su naši učenici postali kraljevi, kraljevne, starci, sluge, konji… Svi su se zabavili i uživjeli te pripovjedačicu nagradili velikim pljeskom. Nadamo se da će učenici poslušati njezine savjete te da će iz svake teške životne situacije, baš kao i iz bajke, izvući nešto dobro. 

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 15. 6. 2023. 08:48

Dijete koje čita, postaje čovjek koji misli

  

U srijedu, 7. lipnja 2023. u prostoru OŠ Vinica održano je predavanje za roditelje učenika nižih razreda na temu Dijete koje čita, postaje čovjek koji misli. Predavanje je održala Anita Vadas, savjetnica i edukatorica za uspješno roditeljstvo. Roditeljima je dala savjete kako kod učenika poticati čitanje, kako razgovarati s djecom o knjigama i kako biti primjer djeci da postanu čitatelji jer im čitanje pomaže da rastu i lakše uče.  

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 7. 6. 2023. 20:54

Otvorenje male slobodne knjižnice Vinica

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 6. 6. 2023. 16:16

Sanja Pilić u našoj školi

  

Učenici od 1. do 5. razreda naše škole te učenici područnih škola imali su priliku susresti se sa Sanjom Pilić, jednom od najpoznatijih suvremenih hrvatskih književnica. Sanja Pilić našu je školu posjetila u ponedjeljak, 8. svibnja 2023., a književni susret održao se u općinskoj dvorani. Učenici su s pažnjom slušali književnicu, a za nju su imali i mnoštvo pitanja na koja je iskreno i otvoreno odgovarala. Učenicima je nakon susreta potpisala knjige uz zanimljive posvete i komentare te ih je poticala da čitaju i uživaju u knjigama. Književni susret je održan kao dio projekta Mala slobodna knjižnica Vinica.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 9. 5. 2023. 08:43
» Arhiva naših vijesti    
 


Korisne informacije

Upisi u srednju 2024.

Natjecanja


Centri izvrsnosti

Ponude - Javni pozivi


COVID 19

Projekti EU

Solarna energija

Pomoćnici

Projekt "Ja mogu"

Projekt "Mi možemo"


Prehrana

Brošura za roditelje


Korisni linkovi
Korisne stranice

Tražilice i Webmail

Svijet oko nas

Prosvjeta
 • MZOS
 • AZOO
 • HUUZ


TražilicaKalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju