preskoči na sadržaj
Preventivni projekti

Igraj bez ekrana - Photosynthesis i Dixit

  

U listopadu su učenice 5. i 6. razreda na izvannastavnoj aktivnosti Knjižničari u sklopu projekta Igraj bez ekrana naučile igrati dvije nove i zanimljive igre - Photosynthesis Dixit. Photosynthesis je strateška igra sadnje drveća od sjemenke. Igra počinje sadnjom mlade šume koja se razvija iz sjemenaka, a u svakom krugu se skupljaju bodovi ovisno o položaju stabala i sunca. Igra Dixit je igra asocijacija i igra se kartama. Igrač na temelju odabrane karte treba reći asocijativnu rečenicu dok ostali igrači pokušaju odgonetnuti o kojoj se karti radi. Veselimo se novim satovima igranje i druženja.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 23. 10. 2023. 18:51

Analiza ankete o igranju društvenih igara

  

U sklopu projekta Igraj bez ekrana među učenicima OŠ Vinica je provedena anketa o igranju društvenih igara. Anketu je ispunilo 180 učenika od 2. do 8. razreda. Većina se učenika izjasnila da je u proteklih 30 dana igrala društvene igre 2 do 5 puta. Kao razlog zašto ne igraju društvene igre više, većina učenika navodi da nemaju vremena za društvene igre ili da nemaju s kim igrati. Iako učenici kažu da nemaju vremena za društvene igre, čak 66 % njih redovito igra igre na računalu ili mobitelu. Većina učenika kod kuće posjeduje više od 5 društvenih igara. Na pitanje koja im je društvena igra najdraža, najviše je učenika odgovorilo da je to igra Monopoly. Na drugom mjestu je igra Uno, a slijedi Šah te Čovječe, ne ljuti se. Podjednako često učenici igraju igre s cijelom obitelji, s braćom ili sestrama te s prijateljima. Većina je učenika istaknula kako poštuju pravila kad igraju društvene igre. Na pitanje bi li htjeli igrati društvene igre u školi za vrijeme odmora ili nakon nastave, 77 % učenika je odgovorilo potvrdno. Nadamo se da će ova većina učenika uživati igrajući društvene igre, ali i da će se i učenici kojima društvene igre nisu drage rado uključiti i dati priliku igranju bez ekrana.

Rezultati ankete

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 23. 10. 2023. 12:48

Igraj bez ekrana - novi projekt u našoj školi

U našoj smo školi odlučili pokrenuti novi projekt kojeg smo nazvali Igraj bez ekrana. Projektom želimo vratiti popularnost igrama na ploči koje su u današnje vrijeme zamijenjene igrama na ekranu.  Cilj projekta je da kroz različite radionice i turnire u školi učenici nauče igrati društvene igre koje im nisu poznate, usavrše igranje onih poznatih, razvijaju govorne vještine, kreativnost, toleranciju, sposobnost donošenja odluka, logičkog razmišljanja i rješavanja problema i da se pritom dobro zabavljaju.

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 15. 9. 2023. 12:27

Otvorenje Male slobodne knjižnice Vinica

  

U ponedjeljak, 19. lipnja 2023. u dvorištu Osnovne škole Vinica otvorena je Mala slobodna knjižnica Vinica. Nastala je kao dio projekta kojeg je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja s ciljem poticanja čitanja u lokalnoj zajednici. U sklopu projekta Mala slobodna knjižnica Vinica u Osnovnoj školi Vinica održale su se radionice, književni susreti i predavanja za roditelje, a današnjim otvaranjem kućice knjige su postale dostupne svima.  Zahvaljujemo učenicima,  roditeljima i djelatnicima škole koji su donirali svoje knjige i pomogli u realizaciji projekta.

Mala slobodna knjižnica Vinica dodana je na interaktivnu kartu malih slobodnih knjižnica Republike Hrvatske koja je dostupna na poveznici

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 19. 6. 2023. 20:04

Mala slobodna knjižnica - pripovjedačica bajki

Jednom davno ili ne baš tako davno… Zapravo, baš danas, u srijedu, 14. lipnja 2023. gošća u OŠ Vinica bila je pripovjedačica bajki Margareta Peršić. Gostovanje je realizirano u sklopu projekta Mala slobodna knjižnica Vinica. Pripovjedačica je učenike viših razreda povela u čarobne svjetove bajki na vrlo poseban način. Naime, u pripovijedanju bajki pomogli su joj učenici koji su „glumili“ likove. Tako su naši učenici postali kraljevi, kraljevne, starci, sluge, konji… Svi su se zabavili i uživjeli te pripovjedačicu nagradili velikim pljeskom. Nadamo se da će učenici poslušati njezine savjete te da će iz svake teške životne situacije, baš kao i iz bajke, izvući nešto dobro. 

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 15. 6. 2023. 17:01

Mala slobodna knjižnica - predavanje "Dijete koje čita, postaje čovjek koji misli"

  

U srijedu, 7. lipnja 2023. u prostoru OŠ Vinica u sklopu projekta Mala slobodna knjižnica Vinica održano je predavanje za roditelje učenika nižih razreda na temu Dijete koje čita, postaje čovjek koji misli. Predavanje je održala Anita Vadas, savjetnica i edukatorica za uspješno roditeljstvo. Roditeljima je dala savjete kako kod učenika poticati čitanje, kako razgovarati s djecom o knjigama i kako biti primjer djeci da postanu čitatelji jer im čitanje pomaže da rastu i lakše uče.  

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 7. 6. 2023. 20:58

Projekt Mala slobodna knjižnica - gostovanje Sanje Pilić

  

Učenici od 1. do 5. razreda naše škole te učenici područnih škola imali su priliku susresti se sa Sanjom Pilić, jednom od najpoznatijih suvremenih hrvatskih književnica. Sanja Pilić našu je školu posjetila u ponedjeljak, 8. svibnja 2023., a književni susret održao se u općinskoj dvorani. Učenici su s pažnjom slušali književnicu, a za nju su imali i mnoštvo pitanja na koja je iskreno i otvoreno odgovarala. Učenicima je nakon susreta potpisala knjige uz zanimljive posvete i komentare te ih je poticala da čitaju i uživaju u knjigama. Književni susret je održan kao dio projekta Mala slobodna knjižnica Vinica.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Dragana Belščak  datum: 9. 5. 2023. 14:39
 


Korisne informacije

Upisi u srednju 2024.

Natjecanja


Centri izvrsnosti

Ponude - Javni pozivi


COVID 19

Projekti EU

Solarna energija

Pomoćnici

Projekt "Ja mogu"

Projekt "Mi možemo"


Prehrana

Brošura za roditelje


Korisni linkovi
Korisne stranice

Tražilice i Webmail

Svijet oko nas

Prosvjeta
 • MZOS
 • AZOO
 • HUUZ


TražilicaKalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju